Den bästa kameran är den du har med dig

Vad bilder från verkligheten illustrerar har sina trender och de har varierat rätt kraftigt genom tiderna. Som med all teknik började det väldigt dyrt och det var främst stora samhällshändelser som järnväg och liknande som förevigades, medan det idag har demokratiserats och blivit en naturlig och ofta beroendeframkallande del av vardagen.

Med beroendeframkallande del av vardagen syftar jag så klart på selfie-vågen som pågått ett tag som ett resultat av hur demokratiserat kommunikation har blivit. Ord, bilder och video kan berätta vilken historia som helst, när som helst, även om den gång på gång råkar handla om dagens träning eller måltider.

Men med appar som Foap har man tagit demokratiseringen tillbaka till fotograferingens rötter och ett större allvar där smartphone-bilder säljs på en bildmarknad enbart för kamerabilder, så det är inte en helt linjär utveckling utan snarare en organiskt kulturell. Samtidigt blir livsstil en större och större del av konst med så väl resande som mode i centrum. 

Oavsett vad fotografering betyder för dig så har branschen utvecklats så långt att du inte behöver så mycket mer än just en smartphone för att delta. Optik i världsklass inklusive appar för att dela och uppleva visuella berättelser är i nästan alla fickor idag. Inlärningskurvan är minimal och otaliga guider finns för både amatören som experten, inte minst för efterbehandling och effekter. Optiken har förövrigt blivit så pass vass att de flesta high-end mobilerna går att använda som microskop med runt 200x förstorningseffekt beroende på tillbehör. Även vanliga kameror har blivit mycket billigare och framförallt kompakta. E-handlaren Gunnar Olsson har ett ett sortiment som speglar denna trend. I det unika sortimentet återfinns både kameror och kikare av kompaktare sort. Både proffs och glada amatörer uppskattar den kompakta utveckligen av den enkla anledningen - vilken kamera är bäst - den man har med sig eller den man inte har med sig?

Så fotografering har på många sätt haft en utveckling liknande datorer där mer och mer precision klämts in på en mindre och mindre volym och användningsområdena har exploderat i takt med att kostnaderna sjunkit och fler fått tillgång till bra kvalitet.

Läs även:

http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/sa-star-sig-mobilen-mot-lilla-kameran_3527090.svd